ANÀLISI POLÍTICA
24/11/2020
La via confederal
Per Amadeu Mezquida
Després de l'intent de desconnexió protagonitzat per l'independentisme català, les aliances i la transformació de l'Estat torna a ocupar la centralitat en l'estratègia de les esquerres sobiranistes. La cooperació política i la via confederal no són una opció més entre altres, és la condició de possibilitat de millora de les regions i nacions que conformen Espanya. Açò és el que ve a dir Amadeu Mezquida en aquest article.
31/10/2020
Riders y derechos: los retos laborales del siglo XXI
Per Raúl García Carro
Raúl García Carro analitza la qüestió de la laboralitat dels riders arran de la recent sentència del Tribunal Suprem i la seva importància per a afrontar les noves formes de treball i ocupació en les nostres societats.
08/10/2020
Del 9 d’octubre, les arrels i la memòria del poble valencià
Per Xavier Calafat Martínez
La polèmica del 9 d'octubre d'aquest any ha vingut per un missatge institucional de la Generalitat, comparant als musulmans amb el virus. Arrel d'açò, Xavier Calafat discuteix amb les visions essencialistes i anacionals del 9 d'octubre dels actors polítics i socials del País Valencià.
24/09/2020
Siembra lorquiana
Per Eva Gomis Jaén
En aquest artícle publicat originalment a Condicion sine qua non, Eva Gomis recupera la reflexió al voltant de la plurinacionalitat del primer article, però, aquesta volta parteix de la poesia de Federico García Lorca per mostrar la diversitat nacional i cultural d'Espanya.
13/09/2020
El republicanisme plurinacional
Per Xavier Granell i Roc Solà
Publiquem la traducció al valencià de l'article que Xavier Granell i Roc Solà feren per la Trivial, aquest darrer 14 d'abril, en commemoració de l'aniversari de la II República. El text explica claus, al nostre entendre, imprescindibles per pensar tradicions polítiques com, el valencianisme polític, entre altres, vinculades a la plurinacionalitat i la seua resolució en clau federal.
11/09/2020
¿Unidad? Una pregunta que no impide el balance
Per Mario Aráez
En aquest article, Mario Aráez realitza un repàs de les polítiques, discursos i fets socials que han ocorregut en els darrers sis mesos, d'ençà que es va iniciar la pandèmia. La pregunta que guia tot l'article, és si la unitat que s'ha promogut des del Govern de l'Estat està bloquejant les perspectives més transformadores.
07/09/2020
València es callaíta
Per Eva Gomis Jaén
En aquest article, Eva Gomis fa un al·legat en torn del Dret Civil valencià, la rara avis dels codis civils de l'Estat Espanyol que encara no ha estat actualitzat. Retrobar-nos amb eixa paraula escrita forma part del procés de retrobar-nos com a poble.
31/08/2020
Ingreso Mínimo Vital: una oportunidad perdida para la transformación
Per Julen Bollain
En aquest article, l'economista i membre de la Red Renta Básica, Julen Bollain, ens porta una revisió crítica de l'Ingrés Minim Vital aprovat pel govern de coalició. Per contra s'explicita la necessitat d'una Renda Bàsica Incondicional per fer front als reptes del segle XXI.
11/07/2020
Análisis de las campañas en Galiza y Euskadi: ¿continuidad o renovación?
Per Carla Monleón i Xavier Calafat
En plena jornada de reflexió, Carla Monleón i Xavier Calafat anlitzen els possibles resultats de les eleccions autonòmiques de Galiza i Euskadi, prestant atenció a les estrategies dels partits polítics i les seues respectives campanyes electorals.
25/05/2020
El moment 'Baldo' i l'opció frontpopulista
Per Xavier Calafat Martínez
Xavier Calafat analitza el "no" de Joan Baldoví a la prorroga de l'Estat d'Alarma, com un moment, que pot prefigurar una nova situació frontpopulista on el valenciansime polític podrà aportar solucions federals per a la transformació d'Espanya.
29/04/2020
Precariat, reptes millenials al món del treball
Per Mònica Selma Vélez
En aquest article, Mònica Selma du a terme un al·legat en favor d'una generació a qui habitualment se li apliquen marcs cognitius desfasats per analitzar nous reptes i conflictes que no guarden relació amb el context on van tindre lloc lluites passades, reptes que son propis d'un present caracteritzat per l'atomització, l'individualisme, la desmobilització i l'absència de certeses i horitzons desitjables.
15/04/2020
Cuando el adversario te marca los pasos. La ofensiva cultural de la derecha en medio de la crisis de la Covid-19
Per Adrián Iglesias García
En plena crisi del coronavirus la dreta espanyola ha accelerat la seva estratègia d'assetjaments i enderrocament al govern. Enfront d'això, sembla que la coalició progressista de PSOE i UP ha assumit aquest marc conservador que, d'alguna manera, imposa els límits de l'acció de govern. Les mesures que s'han pres són insuficients i poc ambicioses, el govern s'ha instal·lat en la posició que li ha assignat una dreta desbocada i opta per atribuir com a actituds deslleials al govern i funcionals a la ultradreta tot el que sigui plantejar una alternativa.
11/04/2020
La Comuna de París: revolució democràtica i social aixafada en la sang
Per Alex Riebre i Louis Dagues
En aquesta traducció d'un article original de les companyes franceses de Le Vent se Leve, se'ns presenta una forma d'entendre la Comuna de París: una experiència patriòtica dels grups subalterns que tenia com enemics als anti-patriotes.
10/04/2020
Los memes y la militancia política
Per @neuraceleradisima
Els memes s'han convertit des de fa temps en un dispositiu cultural d'un gran impacte polític. En aquest article, @neuraceleradisima explica de quina manera s'hibrida la nova cultura popular del meme amb alguns elements transformadors i, en concret, com conjuga-ho amb una nova idea de país.
06/04/2020
Alguns paràmetres de la nova dreta i esquerra als sistemes liberal-parlamentaris
Per Roy Cobby
Roy Cobby analitza les alternatives polítiques per sortir de la crisi actual i la implantació i consolidació del neoliberalisme amb perspectiva comparada. Estudiar com es va produir la contrarevolució dels 80 és estudiar l'origen de l'actual règim en crisi
19/03/2020
Sanos y controlados. Covid-19: la ocasión perfecta para legitimar el control de la población
Per Raül Nuevo Gascó
A tot just dos mesos, la Xina ha resolt una crisi que semblava incontrolable. Per a la resta de països, la seva resposta al covid-19 s'ha perfilat com un exemple a seguir. No obstant això, hi ha elements de l'estratègia de contenció xinesa no han rebut l'atenció necessària. Un d'ells és l'ús que el govern ha fet de la tecnologia per a controlar a la seva població i assegurar així el compliment de les mesures imposades. La vigilància massiva s'ha justificat en nom del bé comú: en comptes de controlar als seus ciutadans, els ha salvat.
18/03/20
Lloguer, ingressos, sanitat. Pensar la crisi políticament
Per Xavier Calafat i Xavier Granell
Xavier Granell i Xavier Calafat reflexionen conjuntament sobre les interpretacions polítiques que s'estan donant a la crisi sanitària provocada pel Covid19 i quina pot ser la sortida en clau popular i emancipatòria.
10/01/2020
Al voltant de la batalla cultural actual i els nous mitjans del moviment popular
Per Xavier Calafat Martínez
En aquest article, Xavi Calafat planteja els reptes de la batalla cultural actual. Com tornar a l'ofensiva en aquests temps més institucionals i defensius? És la pregunta fonamental a la que un conjunt de mitjans i iniciatives culturals tractem de respondre.
23/12/2019
Posfordismo y acción colectiva: repensar la estrategia
Per Raul García Carro
El treball per projectes, per comandes, per hores efectives de treball realment productiu, no són més que les diferents cares de la mateixa moneda, recursos jurídics i socials que transcendeixen les previsions legals creades sota el paraigua fordista i inhabiliten els mecanismes de protecció i garantia dels drets.
20/10/2019
Pensando el fin de ciclo a través de la plurinacionalidad: España y el problema federal
per Xavier Calafat Martínez
El nostre company Xavi Calafat reflexiona sobre els problemes actuals de les forces progressistes i la seva necessària articulació en clau confederal per a poder dur a terme les transformacions que el nostre país necessita.