ENTREVISTES
Vicent Baydal 2019b_Foto Biel Aliño (1)

19/04/2021

Entrevista a Vicent Baydal

per Adrián Iglesias García

Vicent Baydal (València, 1979) és historiador per la Universitat de València i professor de la Universitat Jaume I de Castelló. En aquesta entrevista parlàrem amb ell al voltant dels orígens històrics dels valencians, les diferències entre les identitats medievals i modernes o les diferents influències que van configurar els moviments polítics autòctons.

Imagen1.jpg

19/04/2021

Entrevista a Eric Benzekri

per Xavier Calafat & Blai Burgaya

Eric Benzekri (Yvellines, França, 1973) és un dels creadors de la sèrie Baron Noir, que compta els secrets de la política francesa. Benzekri va cursar estudis de ciències polítiques a Estrasburg i es va sumar al moviment de la gauche socialiste, creat per Jean-Luc Mélenchon i Julien Dray. En 2005 es va allunyar de la política i va començar a escriure guions per a sèries. Parlem amb ell del seu últim treball, Baron Noir, el més reeixit de tots. Aquesta entrevista ha estat possible gràcies a la labor de traducció de Alex Ribere i Louis Dagues.

photo6012811226805024329.jpg

08/04/2021

Entrevista a Miguel Martínez

per Xavier Granell

Vam tindre el plaer de parlar amb Miguel Martínez, doctor en Estudis Hispànics per la City University de Nova York i professor titular de la Universitat de Chicago. Ha publicat recentment Comuneros. El rayo y la semilla (1520-1521), obra que ja ha sigut qualificada per alguns com a llibre de l'any. En aquest llibre es realitza un història des de baix dels Comuners, veient en quina tradició s'emmarcaven, quins van ser els seus rostres i com, encara hui, ens interpel·la.

photo5972293364328019414.jpg

25/03/2021

Entrevista a Naiara Davó

per Xavier Granell

Parlem amb la que ha sigut fins fa poc síndica de Podem a les Corts Valencianes, Naiara Davó. Davó ha anat adquirint un perfil propi dins del partit, accentuant les qüestions valencianistes al seu discurs, fins que va decidir presentar-se a les primàries front a Pilar Lima. En aquesta entrevista anirem del que ha anomenat el “valencianisme republicà” que pretendria “botanitzar Espanya”, les relacions amb Compromís i el paper de Ximo Puig, fins a l’actual conjuntura política amb les protestes dels darrers mesos i la convocatòria electoral de Madrid.

photo5915950419970995547 (1).jpg

8/03/2021

Entrevista a Cristina Barrial

per Raul García Carro

Cristina és periodista per la Universitat Autònoma de Barcelona i col·labora en diversos mitjans com Apuntes de Clase o El Salto. Ara mateix es troba redactant la seua tesi doctoral al voltant del treball domèstic a la Universitat Complutense de Madrid, i amb altres companyes i companys, ha llançat el projecte de ràdio independent Invisibles Podcast.En aquesta entrevista parlem amb ella d'aquesta diversitat que impregna a la classe. Prestant especial atenció als subjectes femenins, discutirem al voltant dels discursos teòrics que ens expliquen aquesta realitat social i de temes candents d'actualitat com les cases d'apostes o el sindicalisme feminista.

photo5870589457881740702_edited.jpg

22/02/2021

Entrevista a Anselm Bodoque

per Xavier Calafat i Joan Fuertes

Anselm és doctor i professor de Ciència Política a la Universitat de València, especialitzat en la investigació del comportament electoral i de les polítiques públiques. En aquesta entrevista, que es va realitzar fa ja un temps llunyà on no vivíem la nova normalitat generada per la pandèmia, parlàrem amb ell d’una gran varietat de temes que van des del pensament polític fins les qüestions relatives a la llengua i les polítiques lingüístiques, passant per tota una sèrie d’anàlisis de conjuntura política. 

La Barana.jpg

30/01/2021

Entrevista a La Barana. Conversem amb Alfredo Artigas

per Xavier Granell

La crisi de la Covid19 ha evidenciat una emergència habitacional que vivim des de fa dècades. Front a les pujades del lloguer, el despotisme dels fons voltor i la pressió constant en els llogaters i llogsteres, han emergit organitzacions i sindicats. En aquest context emergeix La Barana, un espai de suport d'inquilins i inquilines a la ciutat de València. En aquesta conversa amb Alfredo Artigas, tractarem diversos temes vinculats amb el moviment pel dret a l'habitatge a la ciutat de València, la situació de les llogateres i llogaters i la necessitat de bastir nous espais d'encontre i suport entre els mateixos.

Sin título.png

24/012/2020

Entrevista a Carlos Bernabé

per Carla Monleón

Hui us portem una entrevista al portaveu de Cambiemos Orihuela, Carlos Bernabé. Carlos és psicòleg i regidor a l’Ajuntament d’Orihuela des del 2015. Juntament amb altres activistes del Baix Segura, ha mantingut un discurs reivindicatiu de la singularitat del sud del país com una forma de valencianitat, un discurs que pretén partir de les condicions de desigualtat existents al sud per a afrontar un debat honest que pose en diàleg diferents postures darrere d'una solució que cohesione al conjunt del País Valencià. 

WhatsApp Image 2020-11-12 at 09.37.59.jp

12/011/2020

Entrevista a Joan Romero. La Taula

per Xavier Calafat

Durant el confinament, vam tindre la gran oportunitat d’entrevistar a Joan Romero pel programa de La Taula. Romero va ser un dels professors que a la nostra etapa universitaria, més va impactar en la nostra formació política. Ara que ha decidit jubilar-se publiquem aquesta entrevista com homenatge.

IMG_20190819_185642 (2).jpg

09/010/2020

Entrevista a Vega Rodríguez-Flores

per Xavier Granell i Xavier Calafat

Per aquest 9 d'octubre us portem una entrevista a la historiadora Vega Rodríguez-Flores, investigadora postdoctoral a la UV i experta en diverses qüestions al voltant de les esquerres polítiques del País Valencià i el tractament de les mateixes cap al dret d'autodeterminació, la diversitat nacional i el model d'estat. Ha publicat recentment el llibre "Fer país. Comunismo valenciano y problema nacional (1970-1982)". Parlem amb ella al voltant del passat recent del País Valencià i com aquest ha marcat el nostre present.

photo6032646773052387986.jpg

02/010/2020

Entevista a Adoración Guamán

per Xavier Granell

Adoración Guamán, és una militant i intel•lectual reconeguda a nivell internacional. És profesora titular de Dret del Treball a la Universitat de València i actualment la nova Directora General de Coordinació Institucional de la Vicepresidència 2a de la Generalitat, Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. A La Taula, vam parlar amb ella al voltant de diversos temes que van des dels governs transformadors d’Amèrica Llatina fins a les mesures implementades pel Botànic II per fer front a la crisis de la Covid19.

photo5990053208715801538.jpg

21/09/2020

Entevista a Ferran Archilés

per Xavier Granell

Historiador de formació, especialista en processos de nacionalització i un dels majors experts en l'obra de Joan Fuster. Ferran Archilés ha definit el procés de construcció nacional espanyol com sinònim de centralisme i indiferència enfront de la diversitat cultural. Parlem amb ell sobre nació i nacionalisme, republicanisme i valencianisme polític.

photo5976513994330059959.jpg

13/09/2020

Entevista a Reis Gallego

per Raúl García

Reis Gallego és llicenciada en Psicopedagogia, militant de Compromís i coordinadora del Lab de Feminisme de la Fundació Nexe. Durant el confinament, vam tindre l’oportunitat de parlar amb ella al maig, en un programa de La Taula, al voltant de la intersecció entre valencianisme i feminisme, de les mesures que va prendre el Govern central durant el confinament i com les cures van tornar a l’agenda mediàtica aquells mesos de tancament a casa

errejonn.png

23/06/2020

Entevista a Íñigo Errejón

per Xavier Granell

Íñigo Errejón (Madrid, 1983) és doctor en Ciència Política i diputat al Congrés dels Diputats per la formació Más País. Ha publicat llibres amb prestigiosos intel·lectuals com Chantal Mouffe i Álvaro García Linera. A la Taula vam conversar amb un dels referents en Espanya de la perspectiva neogramsciana que emfatitza el discurs i l’hegemonia com una manera d’entendre la política.

marina requena 1.JPG

25/03/2020

Entevista a Marina Requena

per Joan Fuertes

Marina Requena és una de les investigadores sobre ecologisme i canvi climàtic més prometedores del País Valencià. Doctora en Sociologia per la Universitat de València, la seua tesi “Entre natros y mosatros: representacions socials, discursos agraris i discursos mediambientals al Delta de l’Ebre i l’Albufera de València”, va rebre el premi extraordinari 2017-2018. Actualment es troba investigant el comportament mediambiental i els diferents estils de vida en el context de les pràctiques diàries en hàbitats rurals i urbans. Parlem amb ella sobre l'actualitat del pensament ecologista i els nous moviments socials.

photo_2019-12-07_17-45-16.jpg

24/02/2020

Entevista a Jaime Paulino

per Xavier Granell y Xavier Calafat

Jaime Paulino és una de les ments més brillants del País Valencià. Filòsof de formació, va ser secretari general de Podem València durant un intens cicle polític. Després de convidar-nos a menjar (cosa que li agraïm), xerrem llargament sobre un conjunt de temes molt variats, que van des de la seva formació filosòfica a la cooperació.

photo_2020-01-23_17-22-06.jpg

15/01/2020

Entevista a Antonio Estañ

per Xavier Granell

Antonio Estañ és filòsof de formació i va ser secretari general de Podem-País Valencià. Conversem amb ell sobre la seva trajectòria biogràfica i política, del debat teòric entorn del populisme, del govern valencià i, com no, de la seva visió de país des del sud.

mezquida 3.png

15/01/2020

Entevista a Amadeu Mezquida

per Xavier Calafat i Xavier Granell

Creiem necessari tornar a parlar amb Amadeu Mezquida per valorar els resultats de les últimes eleccions i la coalició amb Mas País. També vam reflexionar al voltant de les perspectives que s'obrin per al valencianisme polític amb un context nou, marcat per les noves configuracions polítiques territorials en el conjunt de l'Estat i un congrés del BLOC on s'estan debatint les futures línies estratègiques

Daniel-Raventos-sin-permiso-chorche-tric

9/12/2019

Entevista a Daniel Raventós

per Xavier Calafat i Xavier Granell

Economista i professor a la Universitat de Barcelona, Daniel Raventós és una de les figures més destacades del pensament republicà actual. Membre de la revista Sin Permiso i president de la "Red Renta Básica", ha publicat diversos textos defensant filosòficament i econòmicament la implantació d'una Renda Bàsica.Abordem qüestions com els fonaments filosòfics de la tradició republicana, la definició de llibertat o, com no, la Renda Bàsica.

datxu peris 3.png

4/12/2019

Entevista a Datxu Peris

per Joan Fuertes i Raúl Garcia

Datxu Peris és ex-regidora de l'ajuntament de Catarroja per Guanyar Catarroja i, a més, ha format part del grup d'activistes ecologistas que ocuparen el Forn de la Barraca com a gest simbòlic per la defensa de l'horta. Parlem amb ella sobre els temes actuals del moviment ecologista valencià.

Villacañas_1.jpg

30/9/2019

José Luis Villacañas és, més que un filòsof, una referència imprescindible per a qualsevol que estigui interessat en la política i en la història d'Espanya. Ha declarat públicament les seves sensibilitats polítiques, escriu en el Llevant, ha entrat de ple en el debat sobre aquest concepte maleït que és el 'populisme' i, recentment, publicava 'Imperiofilia i el populisme nacional-catòlic', fent justícia amb la història d'Espanya i amb les apologia imperials. Aquesta entrevista s'estructura a partir de tres eixos: història d'Espanya, republicanisme i País Valencià. Villacañas ens parla de la seva particular visió del segle XIX espanyol, de la biopolítica del franquisme, de les particularitats del republicanisme espanyol i del valencianisme polític així com la seva capacitat per a constituir un projecte nacional-popular.

Mezquida 1 .JPG

28/9/2019

Entevista a Amadeu Mezquida

per Xavier Calafat i Xavier Granell

Politòleg graduat per la Universitat de València, va dirigir l’exitosa campanya de Joan Ribó, ha excercit com assessor del regidor Pere Fuset i ara es troba com secretari del Grup Municipal de Compromís a la ciutat de València

joan romero 2.png

20/5/2019

Entevista a Joan Romero

per Xavier Granell i Raúl Garcia

El catedràtic en Geografía Humana Joan Romero ens parla de l'agresivitat del neoliberalisme al País Valencià i a Madrid i qué cosa significa el Dret a la Ciutat hui. Repase, així mateix diverses temàtiques vinculades amb la geografia i l'urbanisme.

negri.jpg

20/5/2019

Traducció entrevista a Antonio Negri

per Angela Mauro / Traducció per Teresa Garcia Molina

Entrevista realitzada el 7 de desembre de 2018, a través de la qual Negri posa en relleu les seues primeres impressions del que després seria un moviment que, no obstant la seua importància, el filòsof tracta amb cautela i insisteix en la seua diferenciació d'altres moments revolucionaris com el maig del 68. 

Revelli 1.jpg

20/5/2019

Traducció entrevista a Marco Revelli

per Radio Blackout / Traducció de Teresa Garcia Molina

En aquesta entrevista de 2013 traduïda al valencià, el politòleg italià Marco Revelli ens parla del Movimento Cinque Stelle apuntant el seu éxit absolut obtingut a les eleccions i el per què d'aquest.